Co Vás při prodeji zajímá...

Poslanci na listopadovém zasedání Sněmovny schválili novelu, která mění zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu. Klienti by tak měli bankám při předčasném splacení hypotéky uhradit čtvrt procenta z nesplacené jistiny za každý zbývající rok. Maximálně ale částka nepřesáhne jedno procento. Předlohu ještě musí schválit Senát. Na kolik mohou...

Česká národní banka (ČNB) schválila významnou úlevu pro zájemce o hypotéku. Odstranila totiž požadavek na omezení výše splátek dluhu vzhledem k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) pro žadatele o hypotéky. Tato novinka začne platit od 1. července letošního roku. Ostatní pravidla týkající se hypotečních úvěrů zůstanou nadále účinná.

Pokud jste v minulém roce pořídili, zdědili nebo jinak nabyli byt, dům či jinou nemovitost, musíte letos zaplatit daň z nemovitých věcí. Na samotnou platbu máte spoustu času, ale podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí je možné nejdéle do úterý 31. ledna 2023. Na co vše nezapomenout?

Realizace prodejních cen "secondhandových" bytů v letošním roce ve srovnání s předchozím IV. čtvrtletím ukazuje, že mezičtvrtletní nárůst cen bytů jak v Praze, tak i v ČR klesl z 6-8 % na 2-3 %.

Potřebujete podepsat co nejdříve rezervační smlouvu na byt, ale zrovna jste pracovně vytížení, jste nemocní nebo vám do toho padne zrovna služební cesta? Tak nemusíte propadat panice, všechny potřebné podpisy vám mohu zajistit online prostřednictvím aplikace SIGNI.

Prodej nemovitosti není vždy nejlepším řešením. Tato situace se týká především lidí v důchodovém věku, kteří potřebují větší obnos peněz a nedosáhnou již na úvěr od banky, nemají žádného dědice, nebo si třeba chtějí jen přilepšit na důchod. Zároveň ale chtějí zůstat ve svém a řešení prodeje nemovitosti a následné stěhování do levnějšího pronájmu je...

Zájem o pořízení nemovitosti, ať už pro vlastní bydlení nebo pro rekreaci je mimořádný. Největší převis poptávky je v oblasti chat a chalup. Běžně se stává, že se na jednu chalupu přijede podívat třicet zájemců. Jak takovou situaci vyřešit?

Již v roce 2020 jsme zaznamenali díky pandemii koronaviru poměrně dramatický pokles cen pronájmů bytů v Praze. Tento trend pokračuje i v roce 2021.

Máme tu rok 2021, je čas na rekapitulaci daní, které se vážou k nemovitostem. Koho se letos bude týkat daňová povinnost? Všichni, kdo nemovitost vlastní, nebo ji v minulém roce prodali, případně nějakou nemovitost pronajímají, se daním nevyhnou. Máme ale i dobré zprávy. V minulém roce byla zrušena daň z nabytí nemovitých věcí. Další změny se...